SEX, DRUGS & GENDER W "HEROINIE" TOMASZA PIĄTKA

Marta Nowicka

Abstrakt


Sex, love &drugs in Tomasz Piątek's novel "Heroine"

Tomasz Piątek is a journalist and writer who debuted with an award-winning novel Heroine partly based on his own experiences. The article focuses on the language used in this novel to describe the effects of the titular addictive drug. Metaphors used in the novel present heroine as an androgynous, perfect lover. Linguistic methods used for the analysis of The Great Empress help to understand the ways drugs “seduce” addicts and the specifics of the relation between both drug, addict and others. In this article, I investigate whether the drug was gendered and sexualized, and thus I interpret the sexual context of the relation between the heroine and addicts.  


Pełny tekst:

WERSJA PDF

Bibliografia


Christiane F. 2002. My, dzieci z dworca ZOO. Turczyn Ryszard, tłum. Warszawa: Iskry.

Davenport-Hines Richard. 2006. Odurzeni: historia narkotyków 1500–2000. Cioch Agnieszka, tłum. Warszawa: W.A.B.

Olszewski Michał. 2004. „Ćpają, grzybią, lulki palą”. Gazeta Wyborcza (45): 14.

Piątek Tomasz. 2008. „Byłem zakochany w heroinie”. Dębowska Anna S., rozm. Gazeta Stołeczna (179): 10.

Piątek Tomasz. 2009. Heroina. Warszawa: W.A.B.

Pieśń nad Pieśniami, 4, 11. W: Zespół biblistów polskich z inicjatywy Benedyktynów Tynieckich, oprac. Pismo Święte Starego i Nowego Testamentu. 2003. Borowski Władysław i in., tłum. Poznań: Pallotinum.

Robson Philip. 1997. Narkotyki. Juda Celina, tłum. Kraków: Medycyna Praktyczna.

Surmiak-Domańska Katarzyna. 2002. „Boję się szczęścia”. Książki w Dużym Formacie (17), dodatek do Książki (136): 31.

Olds James, Milner Peter. 1954. „Positive reinforcement produced by electrical stimulation of septal area and other regions of rat brain”. Journal of Comparative and Physiological Psychology” (47): 419-427.


Refbacks

  • There are currently no refbacks.




Wersja elektroniczna jest wersją pierwotną czasopisma. Publikacje finansowane ze środków na utrzymanie potencjału badawczego Wydziału Filologicznego UG.